Czy warto używać filtrów?
Wiele jest osób, które w trosce o zdrowie swoje i swoich najbliższych wyposaża swoje mieszkanie w filtry do wody, czasem wręcz całe ich systemy. Często dzieje się to pod wpływem namowy przedstawiciela handlowego którejś z firm robiących pokazy w mieszkaniach. Czy taka ostrożność jest wskazana w przypadku wody ze szczecińskich wodociągów?
Zanim odpowiemy na to pytanie warto krótko zapoznać się z najpopularniejszymi typami filtrów:
- filtry mechaniczne - zabezpieczają instalacje przed zamulaniem i uszkodzeniami mechanicznymi, zwykle stanowią pierwszy stopień oczyszczania wody
- filtry węglowe - eliminują związki chloru, poprawiają smak i zapach wody dzięki silnym właściwościom absorpcyjnym węgla aktywnego
- filtry zmiękczające - obniżają twardość wody, czyli szybkość osadzania się kamienia dzięki zamianie jonów wapnia i magnezu na jony sodu
- filtry z odwróconą osmozą - eliminują wszystkie związki rozpuszczone i zawieszone w wodzie, dlatego za takim urządzeniem zawsze powinien znajdować się mineralizator, który wzbogaci na nowo wodę w niezbędne do życia mikroelementy.
Jak widać z tego zestawienia filtry należy dobierać pod kątem realizacji konkretnych funkcji.
Produkowana przez nas woda spełnia wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Prowadzimy regularne i systematyczne kontrole jakości dostarczanej wody w punkach równomiernie rozłożonych na terenie miasta Szczecin. Woda jest również badana przez pracowników Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie i w Gryfinie.
Produkujemy i dostarczamy wodę średnio twardą, która może powodować powstawanie osadów np. w czajniku i na urządzeniach sanitarnych. Im twardsza woda, tym więcej składników mineralnych zawiera. Osady są łatwe do usunięcia przy zastosowaniu powszechnie dostępnych środków czystości lub odkamieniaczy.